7 oktober 2021

BLOG: Drie maanden ‘Laten we doen wat de bedoeling is’

Door:
Ferd van den Eerenbeemt
7 oktober 2021

Ferd van den Eerenbeemt

Pfff, dit waren de eerste drie maanden wel. Dit jaar zat er voor mij weinig zomervakantie in, maar ik kan niet zeggen dat ik me verveeld heb. Joke en ik dachten dat het een goed idee was om in het begin van de zomer ons boek te publiceren. Na de vakantie hoopten wij dat het aandacht zou gaan krijgen. Maar dat ging toch even anders. Via LinkedIn boden we half juni aan om alvast een boek te bestellen tegen kostprijs. We zegden toe om een persoonlijke noot van één van ons op de eerste pagina te plaatsen. 173 Mensen hebben daarop gereageerd. En zo zaten wij op een zomerse zaterdagmiddag gezellig naast elkaar teksten te schrijven in een oneindige stapel naar nieuw ruikende boeken. De man van Joke deed ze in de enveloppen en schreef adressen. Een mooi productieteam. Het is niet bij die ene middag gebleven.

Eenmaal verstuurd, leken sommige mensen er meteen aan te beginnen.  Al snel regende het reacties en dat is echt spannend. We hadden elkaar gevonden in de intentie om dit boek te schrijven, ieder vanuit een andere plek in het onderwijs. We zijn het onderling eigenlijk nooit oneens geweest over de inhoud. Maar wat als dan zou blijken dat anderen daar heel anders op zouden gaan reageren of het vooral oud nieuws zouden vinden? Dan zouden we gaan twijfelen over de herkenbaarheid en de wenselijkheid van onze missie. Waar hadden we het dan voor gedaan?  Maar dat viel mee. Er volgden vele reacties, stuk voor stuk mooie reacties. En dat geeft zo'n eerste moment een heerlijk gevoel!

Waarom lijkt het boek goed te landen?

Er zijn natuurlijk al vele boeken geschreven over het onderwijs. En onze opvatting komt niet uit de lucht vallen als een volstrekt nieuwe gedachtegang. Gevoed door de rijke ervaring die we inmiddels hadden opgebouwd, vonden we het nodig om een boek als een pamflet te schrijven. Een boek dat aanzet tot actie. En blijkbaar sprak dat vele mensen aan. We kregen vele reacties met varianten op "een feest van herkenning" en "dit boek geeft ons een steun in de rug". We hadden de woorden gevonden voor veel mensen die staan te popelen om van het woord een deugd te maken. Of, en dat hebben we ook gehoord, ons boek geeft woorden aan wat ze al aan het doen zijn.  

De ambitie van ons boek is om wel een stap verder te zetten. Herkenning is mooi, maar het verbinden van 'veranderenergie' is wel een noodzakelijk vervolg. Nu kunnen we verder denken over vervolgstappen, over verder bouwen, over verbinden met de vele mooie initiatieven die er al zijn. Daar zijn we mee bezig. We staan met één been nog in de modus van aandacht voor ons boek en met het andere been in het verbinden. Daar zullen we op deze site meldingen over doen. Dat doen we via Nieuws en via Blogs. Daar staan nu een paar eerste ontwikkelingen. Er is nog veel meer gebeurd, maar daar berichten we later over. Overweeg of je ook jouw reactie achterlaat bij 'pak je rol' op deze site en help mee om andere spelers te betrekken en mee te laten bewegen. Onze jeugd verdient een warm welkom. De samenleving heeft het nodig!

Laten we op allerlei plekken in de samenleving een breed maatschappelijk initiatief op gang brengen in aansluiting op wat er al is. Ga na wat je vanuit je eigen rol en positie voor de opgroeiende jeugd kan doen of al doet. Vanuit je organisatie, je vak, je passie, je ervaring. Doe het voor de school van je kinderen, in de buurt, of plaats een filmpje op het internet. Zet je netwerk in! Zo maken we cirkels van betrokkenheid. Laat het ons weten, succes en tot gauw.

Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram